Περί της ιστοσελίδας αυτής…

Εδώ είναι ένας ιστότοπος, στημένος και αφιερωμένος αποκλειστικα σ΄έναν μεγάλο, άπιαστο ΄Ελληνα ρεπόρτερ, από φίλους που είτε τον γνώρισαν προσωπικά είτε επηρεάστηκαν από τη δράση του.Αναφερόμαστε στον Απ.Βραχ. …ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ, τον ρεπόρτερ που τον έχουν ονομάσει Αστροναύτη της δημοσιογραφίας, Θρύλο,πρωτοπόρο,δαιμόνιο, τρελό, θυελώδη, κ.λ.π… Ακόμη και τζέντλεμαν (ο πιο τζέντλεμαν δημοσιογράφος , που έχω γνωρίσει ποτέ, είπε ο τ. πρόεδρος της δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος…)

1965 φωτο του Απ.Βραχ. εδώ είναι αδημοσίευτη, τώρα την ανακαλύψαμε… ψάχνοντας για μια τωρινή φωτό του… Θα δούμε μέχρι να νυχτώσει θα τη βρούμε»]

[/caption]

Ο ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ σήμερα .. (να που την βρήκαμε τη ..ρημάδα φωτό)

Θα έλεγε κανείς, ανατρέχοντας στις σελίδες μας, ότι διαβάζει κάποια βιογραφική μυθιστορία, αλλά δεν είναι έτσι. Τα κεφάλαια είναι σκόρπια, όπως σκόρπιος-τσαπατσούλη τον όνόμασε ο Μπάμπης Κλάδας, αδερφός του Άρη Βελουχιώτη) ήταν κι ο Βραχιολίδης στη σταδιοδρομία του. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς εδώ… ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΡΠΙΑ αρχεία του ρεπόρτερ, αποθηκεύοντας τα στο χώρο αυτό, ώστε αύριο, όταν θεωρήσουμε ότι καλύπτουμε πλήρως το φαινόμενό του, και όλες τις πτυχές του, να προχωρήσουμε σε άλλης μορφής επεξεργασία του πλούσιου αυτού υλικού.
Το διαδικτυακό στύλ, μας διευκολύνει στο στόχο μας αυτό, δοθέντος ότι έχουμε τη δυνατότητα να εμφανίζουμε αποσπασματικά, πολλά από τη δράση του Βραχιολίδη, σύντομα και διαβάσιμα άμεσα, τώρα, χωρίς τις επιταγές μιας κλασσικής βιβλιογραφικής σύνθεσης. Η σύνθεση εδώ βγαίνει από μόνη της, χάρις στις φόρμες της διαδικτυακής επικοινωνίας. Από μια άποψη δεν είναι κακό…
Φαντασθείτε την ειδική αυτή ιστοσελίδα σάν ένα πανέρι όπου βάζουμε από τον μπαχτσέ Βραχιολίδη όλα τα καλούδια του,… σπυρί-σπυρί όμως.
Φυσικά μας εκχώρησε ένα μεγάλο τμήμα του αρχείου, του άτακτου αρχείου του, αλλά ένα άλλο είναι καταχωνιασμένο και προσπαθούμε να το συγκεντρώσουμε, μαζί με μαρτυρίες και χαμένο φωτογραφικό υλικό ( υπάρχουν φωτογραφίες του σε παλιούς ΄Ελληνες φωτορεπόρτερς και πρέπει να τους αναζητήσουμε… ) Υπάρχουν σημαντικές, απίθανες λεπτομέρειες που πρέπει να τις βρούμε…

Στα 1965, μιλάει για την ειρήνη σε συνέντευξη του σε Αθηναϊκό περιοδικό

[caption id=»attachment_636″ align=»alignleft» width=»135″ caption

Να ένα που θυμηθήκαμε τώρα και δεν ξέρουμε αν ήδη υπάρχει στην ιστοσελίδα…
Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπντ Σαούντ του προσέφερε 10.000.000 δρχ…(1964) για να του βρει ένα καλό κτήμα στη Γλυφάδα…Και ο Απ.Βραχ… του τα πέταξε!
–Μεγαλειότατε, είμαι δημοσιογράφος κι όχι κτηματομεσίτης, μπορώ όμως να δημοσιεύσω την επιιθυμία σας για να αγοράσετε κτήμα στη Γλυφάδα. Κι αυτό έκανε. Βρέθηκαν ΄Ελληνες κτηματίες που του έταζαν ποσά αν μεσολαβούσε προς τον βασιλιά… Τους έστελνε στο διάολο, όλους, δεν δεχόταν το παραμικρό… Συγκρίνατέ τον με τα σημερινά λαμόγια!
Ο Βραχιολίδης διατηρούσε φιλικές σχέσεις ΄(γι αυτό και τα αποκλειστικά που έβγαζε για τις δραστηριότητές του) με τον γιό του Βασιλιά , τον πρίγκιπα Ματζίτ Μπεν Σαούντ, που ερχόταν εδώ για διακοπές και για γκομενίτσες, ανάμεσα στις στάρλετ του ελληνικού σινεμά. Σε μια από αυτές δώρησε ένα γκάμπριο αυτοκίνητο.. Ο βασιλιάς ο πατέρας του, όταν ήλθε στη Αθήνα, όποιον συναντούσε του χάριζε κι ένα ρολόγι! Ε, λοιπόν ο μόνος που δεν δέχθηκε να πάρει ρολόγι ήταν ο Βραχιολίδης, ενώ αρκετοί άλλοι Αθηναίοι δημοσιογράφοι είχαν φιλοδωρηθεί με βασιλικά ρολογάκια!!΄Ετσι ήταν…
–Λόγω ιδιοσυγκρασίας αποφεύγω να πέρνω δώρα και ειδικά αυτά που έχουν ως αφορμή τη επαγγελματική μου ιδιότητα… Αισθάνομαι όχι απλά άσχημα, αλλά βαθύτατα υποχρεωμένος προς τον δωρητή. Με πνίγει το φιλότιμο του ΄Ελληνα.. ΄Ετσι για να μην πνίγομαι, δε δέχομαι δώρα. Λόξα; … Και ποιός σας είπε ότι δεν είμαι λοξός; συνηθίζει να εξομολογείται.

Η σύμπτωση, τόφερε αργότερα, ο εδώ πρέσβυς της Σαουδικής Αραβίας θέλησε να του κάνει μια ευχαριστήριο φιλοφροσύνη (γιά κάποια ειδησούλα που είχε γράψει ) και του ενεχείρησε ένα φάκελλο ό οποίος περιείχε 3000 δρχ. )Ο Βραχιολίδης αντέδρασε αυτομάτως και επέστρεψε τον φάκελλο.
–Κακή η κίνησή σας κ. Βραχιολίδη. ΄Οταν δεν δέχεστε το δωράκι που σας κάνει ένας Σαουδάραβας, να ξέρετε ότι σας περιμένει στιλέτο στην πλάτη! Σας κατανοώ επειδή δεν γνωρίζετε τις παραδόσεις του λαού μου, παρακάλω πάρτε το φάκελλο.. διαφορετικά κινδυνεύετε. .. είπε χαμογελώντας ο πρέσβυς.
Τον πήρε. Επιστρέφοντας σπίτι του, που δεν ήταν μακρυά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας , δείχνει το φάκελο στη γυναίκα του…και παρατηρεί αγαθώς
–Τι να τα κάνω τα λεφτά αυτά..
–Μα κουτός είσαι χρυσέ μου .. έχουμε να βουλώσουμε ένα σωρό τρύπες…
–΄Οχι δεν μ΄αρέσουν αυτά τα λεφτά.. Θα τα χρησιμοποιήσω ως κεφάλαιο για να βγάλω εφημερίδα διπλωματική… ΄Ετσι κι έγινε. ΄Εβγαλε τον ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, που συνεχίζει την πορεία του έως σήμερα… Το περιστατικό αυτό θα το βρείτε ολοκληρωμένο κάπου εδώ σε άλλη σελίδα.

Αλλά το παρακάτω, σχετικό» μάλλον δεν θα το βρείτε:
Δεν θα είχε περισσότερο από ένα μήνα ως νεοφώτιστος συντάκτης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ, ιστορικής εφημερίδας της Θεσσλονίκης, αλλά έκανε αίσθηση ..
΄Ετσι κάποιος του πρότεινε μηνιαίο ρεγάλο 200 δρχ που θα έδινε το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, υπό τον όρο ότι θα περνούσε στην εφημερίδα του τα ειδησάκια του σωματείου.
–Πολύ ωραία …ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω… Γιατί αν αύριο οι αρτοποιοί συλληφθούν να νοθεύουν το ψωμί.. εγώ θα τους λιανίσω, ή μήπως λόγω διακοσίων δραχμών (το ποσό ήταν καλό για την εποχή 1960.. ) θα πρέπει να πνίξω το θέμα;… ΄Οχι κύριε, τέτοια δεν γίνονται με τον Βραχιολίδη…
Τέτοιος ήταν και παραμένει έτσι στα 75 του σήμερα.

΄Ενα-ένα μας έρχονται, όπως βλέπετε…
Τέλος πάντων δεν θα χάσετε ..αν ξεφυλλίσετε την ιστοσελίδα αυτή. Θα μάθαιτε και θα διδαχθείτε πολλά… είτε ασχολείστε με την δημοσιογραφία είτε όχι.. Κι αν έχετε ακουστά καμιά ιστορία (κυκλοφορούν πολλές) για τον ρεπόρτερ-Θρύλο, μην δυστάσετε να μας τη στείλετε στο e-mail: pressliberty@gmail.com
Και θα τα λέμε συχνά από δώ…

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ
Επί κεφαλής επεξεργασίας Αρχείου Βραχιολίδη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.